Aktuelnosti

Povodom utvrđivanja osnovice za plate zaposlenih u institucijama BiH, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje i Savez sindikata policijskih organa u BiH su uputili pismo reakcije prema Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Reagovanje na sramno izbacivanje "VRAĆANJA" osnovice od 23 KM iz budžeta Institucija BiH. Zaposleni u institucijama BiH su godinama unazad izloženi nekorektnom i doskriminirajućem odnosu izvršne vlasti prema njihovim egzistencijalnim problemima i smatramo da je ovakav prijedlog budžeta za 2020. godinu nastavak kontinuiteta takvog odnosa. Iako Vijeće ministara BiH i Ministarstvo financija i trezora konstatno govore o povećanju osnovice za 4% to je potpuno netačna informacija, te se ne radi ni o kakvom povećanju već VRAČANJU onoga što nam je oduzeto još prije 10 godina i za razliku od ostalih nivoa vlasti, nikad nije vraćeno.

Više...

Povodom prijedloga izmjena Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH, Sindikat je uputio zahtjev Glavnom tajništvu Vijeća ministara, Ministarstvu financija, Ministarstvu pravde i predlagaču Agenciji za državnu službu BiH, a kojim se traži odlaganje razmatranja i usvajanja navedenog pravilnika. Zahtjev Sindikata sa ackentom na preporuke Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvu u EU i preporuke Evropske komisije sa 3. sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Ovu problematiku posebno prati i Delegacija EU u BiH koja je u svom pismu od 09.06.2020. godine izrazila ozbiljnu zabrinutost na prijedlog izmjena Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH. Pismo je adresirano na predsjedavatelja Vijeća ministara, ministre Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva financija i trezora, te na direktora Agencije za državnu službu.

Više...

Povodom dostave Instrukcije za proračunske korisnike budžetskim korisnicima u svrhu planiranja Dokumenta okvirnog budžeta za period 2021-2023, Sindikat se obratio Vijeću ministara BiH i Ministarstvu financija i trezora.

U svom obraćanju Sindikat zahtijeva da se srednjoročno planiranje DOB-a zasniva na:

- osnovica za obračun plate u periodu 2021-2023 u iznosu minimalno 535,00 KM;

- da visina toplog obroka bude najmanje 2,35% osnovice za obračun plata;

- da se usvoje i uvrste u obračun Izmjene odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz sa posla u institucijama BiH sa sugestijama i dopunama datim od strane Sindikata;

- da se u DOB-u osiguraju sredstva za kolektivno osiguranje svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Cjelokupnu reakciju sindikata možete preuzeti na LINKU - REAKCIJA SINDIKATA NA INSTRUKCIJE ZA PRIPREMU DOB 2021-2023.

Obavještavamo članstvo o apelu za pomoć u liječenju Irme Pranjić, zaposlenice u Ministarstvu pravde BiH, koja se liječi od hematološkog oboljenja maligne prirode, akutne limfoblastne leukemije. Irma trenutno prima kemoterapiju, a prema svim nalazima liječenje se treba nastaviti transplatacijom koštane srži.

Irma je 1986. godište, ima 15.mjesečno dijete te se apel za pomoć upućuje svim sindikalnim organizacijama institucija BiH sa iskrenom nadom da će Irma uspjeti pobijediti ovu bolest.

Apel za pomoć možete možete preuzeti na LINKU.