Aktuelnosti

Nova stranica Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH na adresi: www.sdsz.ba/

Povodom pogoršane COVID-19epidemiološka situacije Sindikat je dana 07.07.2020. godine uputio Vijeću ministara BiH, Koordinacionom tijelu Vijeća ministara BiH i Službi za zajeničke poslove institucija BiH prijedloge za poduzimanje aktivnosti.

Naime, povodom sjednice Vlade FBiH na kojoj je usvojena Informacija Federalnog ministarstva zdravstva o pogoršanoj COVID-19 epidemiološkoj situaciji i zaključkom kojim se zadužuje federalni ministar zdravstva da proglasi epidemiju COVID-19, te kao ugroženo područje odredi cijeli teritorij Federacije BiH, potrebno je da  poslodavac preuzme aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i života zaposlenih u institucijama BiH, a što je i u skladu sa naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, čija primjena je počela 06.07.2020. godine.

"Nalaže se poslovnim subjektima, javnim ustanovama, javnim preuzećima i organima uprave na području Kantona Sarajevo da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i preventivnih mjera, a preporučuje se da tamo gdje je god moguće i opravdano organiziraju rad od kuće ili odrede skraćeno radno vrijeme. Nepridržavanje mjera iz kriznih planova pripravnosti od strane uposlenika poslovnih subjekata, javnih ustanova, javnih preuzeća i organa uprave je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. novine FBiH" 29/05)".

Cjelokupno pismo Sindikata možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Povodom utvrđivanja osnovice za plate zaposlenih u institucijama BiH, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje i Savez sindikata policijskih organa u BiH su uputili pismo reakcije prema Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Reagovanje na sramno izbacivanje "VRAĆANJA" osnovice od 23 KM iz budžeta Institucija BiH. Zaposleni u institucijama BiH su godinama unazad izloženi nekorektnom i doskriminirajućem odnosu izvršne vlasti prema njihovim egzistencijalnim problemima i smatramo da je ovakav prijedlog budžeta za 2020. godinu nastavak kontinuiteta takvog odnosa. Iako Vijeće ministara BiH i Ministarstvo financija i trezora konstatno govore o povećanju osnovice za 4% to je potpuno netačna informacija, te se ne radi ni o kakvom povećanju već VRAČANJU onoga što nam je oduzeto još prije 10 godina i za razliku od ostalih nivoa vlasti, nikad nije vraćeno.

Više...

Povodom prijedloga izmjena Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH, Sindikat je uputio zahtjev Glavnom tajništvu Vijeća ministara, Ministarstvu financija, Ministarstvu pravde i predlagaču Agenciji za državnu službu BiH, a kojim se traži odlaganje razmatranja i usvajanja navedenog pravilnika. Zahtjev Sindikata sa ackentom na preporuke Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvu u EU i preporuke Evropske komisije sa 3. sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Ovu problematiku posebno prati i Delegacija EU u BiH koja je u svom pismu od 09.06.2020. godine izrazila ozbiljnu zabrinutost na prijedlog izmjena Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH. Pismo je adresirano na predsjedavatelja Vijeća ministara, ministre Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva financija i trezora, te na direktora Agencije za državnu službu.

Više...