Petnaesta Redovna sjednica Upravnog odbora Sindikata u novom sazivu je održana 20.03.2018. godine na kojoj su razmatrane sljedeće tačke dnevnog reda i doneseni sljedeći zaključci:

1. Izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH

Sjednica je organizirana zbog samo jedne tačke dnevnog reda odnosno izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je sutra (21.03.2018.) na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine. Naime, izmjenama je planirano povečanje koificijenata određenih kategorija profesionalnih vojnih u Oružanim snagama BiH dok u mišljenju Ministarstva financija BiH na predložene izmjene je navedeno da će u slučaju usvajanja izmjena implementiranje zakona biti moguće samo uz smanjenje osnovice svim zaposlenim u institucijama u BiH obzirom da dodatna sredstva na plate nisu planirana za budžet tekuće godine.

Nakon provedene diskusije predloženo je I zaključeno sljedeće:

1. Sindikat podržava povečanje koificijenata navedenim kategorijama profesionalnih vojnih lica u Oružanim snagama BiH, ali i svim drugim zaposlenim u institucijama BiH;

2. Uputiti protestno Pismo u kojem se upozorava na mogućnost smanjenje osnovice zaposlenim u institucijama BiH - PROČITAJTE REAKCIJU;

3. Sačiniti analizu rasta potrošačke korpe radi uporednog prikaza nesrazmjera između rasta života te kontinuiranog smanjenja osnovice.

Napomena: navedeni su izvodi tački dnevnog reda sa zaključcima. Kompletan zapisnik možete preuzeti na upit putem emaila: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli .