Samostalni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Bosne i Hercegovine (Reprezentativni sindikat) došao je do saznanja, da su Odluke kojima su predviđena smanjenja plata, toplog obroka i regresa u institucijama Bosne i
Hercegovine, potpisane i upućene na objavljivanje u Službeni glasnik BiH.

Reprezentativni sindikat posebno upozorava da je u navedenim Odlukama utvrđeno da će se iste primjenjivati danom stupanja na snagu Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2012. godinu , a primjenjivat će se od 01.05.2012. godine.

Ovakva formulacija je pravni nonsens jer praktično može se desiti da Budžet za 2012. godinu bude usvojen za par mjeseci što znači retroaktivnu primjenu, na koji način se postupa suporotno svim pozitivnim propisima koji regulišu oblast radnih odnosa plata i naknada na što je trebao ukazati Ured za zakonodavstvo u svom mišljenju.

Upozoravomo da prije nego što nastupe ove štetne posljedice obustavite od objavljivanja navedene Odluke.