Otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja - hronologija

Štampa PDF

• Dana 13.11.2019.godine, u Zgradi prijateljstva održan je zajednički radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata po pitanju izrade Kolektivnog ugovora.Na sastanku su usaglašeni nacrti Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH i Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Dogovoreno je da se sačini jedan itegralan tekst koji će biti dostavljen Vijeću ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH. Također je dogovoreno da se na narednom sastanku pripremi i usvoji Odluka o imenovanju članova Tima za pregovore, te da se finalizira Protokol o pregovaranju sa vijećem ministara BiH.

• Dana 29.11.2019.godine, u Zgradi prijateljstva održan je finalni sastanak reprezentativnih sindikata po pitanju izrade i usaglašavanja Nacrta Kolektivnog ugovora. Na pomenutoj sjednici su bili prisutni predstavnici sva tri reprezentativna sindikata. Na sjednici je usaglašen i parafiran Nacrt Kolekltivnog ugovora, također je dogovoreno da se najkasnije do ponedjeljka 02.12.2019.godine dostave imena članova tima (po 3 iz svakog reprezentativnog sindikata) koji je biti dostavljeni uz Zahtjev za pokretanje kolektivnog pregovaranja i Protokol o kolektivnom pregovaranju, aVijeću ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH.

• Zahtjev za pokretanje kolektivnog pregovaranja, Odluku o imenovanju pregovaračkog tima i Protokol o kolektivnom pregovaranju je sačinio član UO i član tima za izradu Nacrta Kolektivnog ugovora, Edin Kučuković. Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Savez sindikata policijskih organa u BiH i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje su se dana 13.12.2019. godine obratili Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH zajedničkim pismo za Otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja. (pismo možete preuzeti na LINKU)

• Kabinet Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je dana 14.01.2020. godine inicijativu dostavio Ministarstvu financija BiH, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu sigrunosti BiH, te zatražio mišljenje od navedenih institucija.

Otvaranje-postupka-kolektivnog-pregovaranja