Aktuelnosti

Saopštenje za državne službenike i zaposlenike u institucijama Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 30. mart 2020. godine

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine od početka sigurnosne i zdravstvene situacije izazvane virusom covid-19 redovno prati sva dešavanja i upozorava nadležne institucije BiH na uslove rada, zaštitu zdravlja i života državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, a u skladu sa važećim zakonskim propisima. Ove radnje posebno su intenzivirane nakon što je SZO zvanično proglasila svjetsku pandemiju uzrokovanu covid-19 i nakon što je Vijeće ministara BiH 20. marta donijelo „Odluku o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zaštite života i zdravlja zaposlenih“.

Nakon ove Odluke na adresu SDSZ pristiglo je niz pozitivnih, ali nažalost i nekoliko negativnih informacija u vezi sa primjenom Odluke VM BiH i drugih zakonskih i podzakonskih propisa na šta je SDSZ reagovao u okviru svog djelokruga rada i nadležnosti.

U smislu pomenutog želimo se zahvaliti svim institucijama BiH koje su poduzele mjere za zaštitu zdravlja  zaposlenih, a Sindikat sa svojim Sindikalnim organizacijama spreman je sudjelovati sa nadležnim tijelima u programima prevencije i zaštite zdravlja zaposlenih u Institucijama BiH i građana naše zemlje, te u organiziranju izvršenja drugih zadataka u pravcu prevladavanja aktuelne situacije vezane za pandemiju COVID19.

Da bi SDSZ bio u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve državnih službenika i zaposlenika i temeljito analizirati trenutnu situacije, te na istu odgovoriti adekvatnim i jasnim mjerama, molimo sve one državne službenike i zaposlenike koji imaju relevantne informacije o stanju i uslovima rada da iste dostave na e-mail adresu SDSZ, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli

Informacije, sugestije, primjedbe moraju biti tačne, provjerene i dostavljene u pisanoj formi.

S poštovanjem,

Vijeće ministara BiH je na svojoj 5. izvanrednoj sjednici, održanoj  17.03.2020. godine, donijelo Odluku o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zastite života i zdravlja uposlenih zbog opasnosti od pojave epidemije zarazne bolesti prorokovane pojavom Corona virusa.

Sindikat u prvim danima implementiranja Odluke raspolaže informacijama da institucije BiH poduzimaju mjere u cilju sprečavanja epidemije i posljedica Corona virusa. Istovremeno, pozivamo samostalne sindikalne organizacije i članstvo da obavijeste Sindikat u slučaju nepoduzimanje zaštitnih mjera ili drugih radnji institucija kojima mogu biti dovedeni u opasnost životi i zdravlje zaposlenih u institucijama BiH.

IMG-f4a3953581d694eb90f96449342b5459-V

IMG-b87f2bbd82ddcad941a18d43ae1ab6b5-V

Ured Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je danas (ponedjeljak, 16.03.2020. godine) uputio institucijama BiH instrukciju za postupanje u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje zaposlenih uzrokovanih prisutnošću Corona virusa. Uputstvom se traži od institucija BiH da se u skladu sa članom 32. stav (2) i (3) Zakona o radu u institucijama BiH propišu interne procedure za zaštitu zaposlenih u institucijama BiH.

Opširnije...

Povodom prvih nagovještaja o mogućnosti širenja Korona virusa u Evropi  Sindikat se dana 29.01.2020. godine obratio Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH, u okviru kojeg djeluju upravne organizacije sa  operativnom samostalnošću,aktom vezano za mjere zaštite na radu za rizične grupe zaposlenih u institucijama BiH.

Umajući u obzir ekspanziju virusa i poduzete mjere za sprečavanje smirenja virusa Sindikat se dana 12.03.2020. godine obratio Vijeću ministara BiH i Službi za zajedničke poslove u institucijama BiH aktom koji se odnosi na potrebu primjene neophodnih mjera zaštite na radu zaposlenih u institucijama BiH.

IMG-20200315-094353
picture upload

IMG-20200315-094414

IMG-20200309-231309

U četvrtak 05.03.2020. godine održana je Redovna godišnja Skupština Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine (Sindikata).

Opširnije...

Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH imaju pravo na besplatnu pravnu zaštitu putem advokata.

Tegeltija-Sindikat-04-03-20-001

U srijedu 04.03.2020. godine održan je prvi radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. Na sastanku su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac, te ministri u Vijeću ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, sigurnosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša.

sindikati

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH g. Zorana Tegeltije dana 04.03.2020. godine će se održati zajednički sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata u institucijama BiH sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH će predstavljati predsjednica Lejla Čopelj, Savez sindikata policijskih organa u BiH predsjednik Dragan Krvavac, te Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje predsjednica Ana Mrnjavac.

Podsjećamo da su ova tri sindikata dana 20.06.2019. godine Potpisali Sporazum o suradnji, te intenzivirali suradnju u zajedničkom djelovanju sindikata prema poslodavcu. Predstavnici sindikata će na sastanku predsjedavajućem VM BiH predstaviti sve probleme za kojima se susreću zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine.

Redovna Skupština Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine će se održati 05. marta 2020. godine (četvrtak) u 13,00 sati u zgradi Parlamentarne Skupštine  Bosne i Hercegovine, ul. Trg BiH broj 1, u sali broj 1 na prvom spratu. Predloženi Dnevni red skupštine je:

1.Usvajanje Dnevnog reda

2.Usvajanje Zapisnika sa Vanredne skupštine

3.Usvajanje Izvještaja o radu advokata Hamida Džandžanovića

4.Usvajanje Izvještaja o radu Upravog odbora za 2019

5.Plan rada Upravnog odbora za 2020

6.Usvajanje zapisnika sa sjednica Nadzornog odbora za 2019

7.Usvajanje Financijskog izvještaja za 2019

8.Usvajanje Financijskog plana za 2020

9.Razno

U povodu nedavnih najava predstavnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o neselektivnom povećanju  plaća u državnoj službi Bosne i Hercegovine, Platforma za progres izražava podršku opravdanim zahtjevima Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i Sindikata Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine kada su u pitanju status, dignitet i prava onih zahvaljujući kojima državne institucije funkcionišu.Zaposlenici, policija i nerukovodeći državni službenici u institucijama Bosne i Hercegovine predstavljaju tihu većinu koja je najslabije plaćena. Dakle, plaće izabranih i imenovanih osoba i rukovodećih državnih službenika bile bi neopravdano i nesrazmjerno povećane u odnosu na najniže plaće, koje prima većina zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Opširnije...

Mjere zaštite na radu za rizične grupe zaposlenih u institucijama BiH u skladu sa Preporukama o postupanju Svjetske zdrastvene organizacije distribuirane putem Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH , Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske te Ministarstva civilnih poslova BiH.