Aktuelnosti

Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Savez sindikata policijskih organa u BiH i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje su se dana 13.12.2019. godine obratili Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i Ministarstvu pravde BiH zajedničkim pismo za Otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja. (pismo možete preuzeti na LINKU)

Kabinet Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je dana 14.01.2020. godine inicijativu dostavio Ministarstvu financija BiH, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu sigrunosti BiH, te zatražio mišljenje od navedenih institucija.

Opširnije...

Obavještavamo članstvo da se dana 08.01.2020. godine Sindikatu obratilo Ministarstvo financija i trezora BiH sa prijedlogom Odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, koja se utvrđuje u skladu sa članom 7. stav (1) Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Predložena visina osnovice za 2020. godinu iznosi 498,10 KM.

U vezi sa navedenim, Sindikat se dana 09.01.2020. godine obratio nadležnom resoru sa sljedećim mišljenjem:

Opširnije...

Na osnovu člana 58. Statuta Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, člana 4. Pravilnika o pravima, obavezama i nagrađivanju stručno-tehničkog kadra Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i na osnovu Zaključka o potrebi prijema zaposlenika u radni odnos usvojenog na 36. sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Sindikat) održanoj dana 12.12.2019. godine, Sindikat raspisuje

JAVNI OGLAS

za prijem zaposlenika u radni odnos na neodređeno vrijeme

-  Tehnički sekretar Sindikata................... 1 izvršilac

sindikati

Dana 18.11.2019. godine u amfiteatru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je održana tribina "Sindikalni skup 5 do 12" koju su u zajedničkoj suradnji organizirali Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Poziv za tribinu je upućen svim zaposlenim u institucijama bez obzira na članstvo u Sindikatu te su sindikati na taj način pokazali otvorenost za suradnju i opredjeljenost na borbu za bolji status svih kategorija zaposlenih u institucijama BiH. Tribina je održana pred oko 300 učesnika te su usuglašeni zaključci sa zahtjevima Vijeću ministara BiH i nadležnim institucijama.

Zahtjeve možete preuzeti na LINKU.

Sindikati izražavaju nastavak spremnosti na konstruktivni ekonomsko socijalni dijalog koji će vratiti ugled te zaštiti prava uposlenih u institucijama BiH.

Sindikali-bunt-29112019

Predstavnici Sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Saveza sindikata policijskih organa u BiH su dana 29.11.2019. godine gostovali u tematskoj emisiji Izazov na BN Televiziji.

Teme emisije su bile: Kakav je status državnih službenika? Zašto 60 % zaposlenih u institucijama BiH prima platu manju od državnog prosjeka? Zbog čega Vijeće ministara godinama ignorira zahtjeve sindikata institucija BiH? Da li državne institucije ostaju bez stručnog kadra?

U nastavku pogledajte kompletnu emisiju IZAZOV:SINDIKALNI BUNT U INSTITUCIJAMA BIH

IMG-7860235573e8e12fba429c71f16e409e-V

Danas je amfiteatru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana tribina "Sindikalni skup 5 do 12" koju su u zajedničkoj suradnji organizirali Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH organiziraju.

Sastanak-vstv-06112019

Dana 06.11.2019.godine, u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća održan je konsultativni sastanak predsjednice SDSZ-a i Upravnog odbora SO VSTV-a. Teme sastanka su bile:

Pravilna-raspodjela-prihoda

Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Saveza sindikata policijskih organa BiH i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje su sačinili analizu potrebe pravilne raspodjele prihoda i povečanja plata zaposlenicima u institucijama BiH, te je uputili Vijeću ministara BiH.

ANALIZOM je ilustrativno prikazan rast plata i naknada na plate na svim drugim nivoima u BiH u odnosu na državne institucije, te drugi makroekonomski pokazatelji koji ukazuju na očigledno zanemarivanje kategorije zaposlenih u institucijama BiH.

Danas je u Zgradi institucija BiH odrzan zajednicki radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata po pitanju izrade Kolektivnog ugovora.

Sindikati su u proteklom periodu radili na izradi Nacrta kolektivnog ugovora koji ce biti predmet pregovora sa Vijećem ministara BiH. Usaglašeni su dostavljeni komentari Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Saveza sindikata policijskih organa BH i Sindikata Uprave za indirektno podrezivanje, te će biti sačinjen integralni Nacrt kolektivnog ugovora i dostavljen Ministarstvu pravde BiH radi pokretanja dalje procedure kolektivnog pregovaranja sa poslodavcem.

U ime članstva sindikata i u svoje lično ime upućujem zahvalnost svim kolegama koji su uzeli učešće u ovom procesu. Idemo dalje do konačnog cilja.

Lejla Čopelj, predsjednica SDSZ

Zajednicki-sastanak-sindikata-11092019

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH organiziraju tribinu "Sindikalni skup 5 do 12", koja će se dana 18.11. 2019. godine (ponedjeljak) održati u amfiteatru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sa početkom u 11.55 sati.

Svrha i cilj organizacije navedene Tribine je osvrt na trenutni status i položaj svih kategorija zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Tribina se organizira i na tragu potpisanog Sporazuma o suradnji sindikata u institucijama Bosne i hercegovine (Zajednički sastanak sindikata), te će se prisutnima obratiti predstavnici sva tri reprezentativna sindikata na nivou institucija Bosne i Hercegovine, kao i gosti predstavnici međunarodnih organizacija.

Prisustvo Tribini nije uvjetovano članstvom u Sindikatu, te su dobrodošli svi zaposleni.

Kompletan poziv za tribinu "Sindikalni skup 5 do 12" možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Sindikat Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini i Samostalni sindikat državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH izražavaju razočarenje zbog kontinuiranog privremenog finansiranja institucija BiH, koje se ne ogleda samo u privremenom finansiranju u tekućoj 2019. godini, već se prema uposlenima na nivou institucija BiH postupa na identičan način još od 2013. godine (iako su pojedini budžeti usvajani blagovremeno, pri čemu su zamrznute plaće i naknade za oko 20.000 uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.