Aktuelnosti

Povodom utvrđivanja osnovice za plate zaposlenih u institucijama BiH, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje i Savez sindikata policijskih organa u BiH su uputili pismo reakcije prema Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Reagovanje na sramno izbacivanje "VRAĆANJA" osnovice od 23 KM iz budžeta Institucija BiH. Zaposleni u institucijama BiH su godinama unazad izloženi nekorektnom i doskriminirajućem odnosu izvršne vlasti prema njihovim egzistencijalnim problemima i smatramo da je ovakav prijedlog budžeta za 2020. godinu nastavak kontinuiteta takvog odnosa. Iako Vijeće ministara BiH i Ministarstvo financija i trezora konstatno govore o povećanju osnovice za 4% to je potpuno netačna informacija, te se ne radi ni o kakvom povećanju već VRAČANJU onoga što nam je oduzeto još prije 10 godina i za razliku od ostalih nivoa vlasti, nikad nije vraćeno.

Opširnije...

Povodom prijedloga izmjena Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH, Sindikat je uputio zahtjev Glavnom tajništvu Vijeća ministara, Ministarstvu financija, Ministarstvu pravde i predlagaču Agenciji za državnu službu BiH, a kojim se traži odlaganje razmatranja i usvajanja navedenog pravilnika. Zahtjev Sindikata sa ackentom na preporuke Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvu u EU i preporuke Evropske komisije sa 3. sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Ovu problematiku posebno prati i Delegacija EU u BiH koja je u svom pismu od 09.06.2020. godine izrazila ozbiljnu zabrinutost na prijedlog izmjena Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja internih konkursa, internih i eksternih premještaja državnih službenika u institucijama BiH. Pismo je adresirano na predsjedavatelja Vijeća ministara, ministre Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva financija i trezora, te na direktora Agencije za državnu službu.

Opširnije...

Povodom dostave Instrukcije za proračunske korisnike budžetskim korisnicima u svrhu planiranja Dokumenta okvirnog budžeta za period 2021-2023, Sindikat se obratio Vijeću ministara BiH i Ministarstvu financija i trezora.

U svom obraćanju Sindikat zahtijeva da se srednjoročno planiranje DOB-a zasniva na:

- osnovica za obračun plate u periodu 2021-2023 u iznosu minimalno 535,00 KM;

- da visina toplog obroka bude najmanje 2,35% osnovice za obračun plata;

- da se usvoje i uvrste u obračun Izmjene odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz sa posla u institucijama BiH sa sugestijama i dopunama datim od strane Sindikata;

- da se u DOB-u osiguraju sredstva za kolektivno osiguranje svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Cjelokupnu reakciju sindikata možete preuzeti na LINKU - REAKCIJA SINDIKATA NA INSTRUKCIJE ZA PRIPREMU DOB 2021-2023.

Obavještavamo članstvo o apelu za pomoć u liječenju Irme Pranjić, zaposlenice u Ministarstvu pravde BiH, koja se liječi od hematološkog oboljenja maligne prirode, akutne limfoblastne leukemije. Irma trenutno prima kemoterapiju, a prema svim nalazima liječenje se treba nastaviti transplatacijom koštane srži.

Irma je 1986. godište, ima 15.mjesečno dijete te se apel za pomoć upućuje svim sindikalnim organizacijama institucija BiH sa iskrenom nadom da će Irma uspjeti pobijediti ovu bolest.

Apel za pomoć možete možete preuzeti na LINKU.

Reprezentativni sindikati u institucijama BiH, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje i Savez sindikata policijskih organa u BiH, su dana 07.05.2020. godine uputili zajedničko pismo Vijeću ministara BiH sa predloženim fiskalnim mjerama za savladavanje krize izazvane virusom COVID-19.

Prijedlog mjera su sačinili ekonomski analitičari reprezentativnih sindikata koji se bave problematikom fiskalne politike. U nastavku preuzmite cijeli dopis.

Opširnije...

Obavještavamo sve zaposlene u institucijama BiH da je Sindikat dana 28.04.2020. godine uputio dopis Vijeću ministara BiH, a povodom informacija da pojedine institucija BiH pozivaju zaposlene na redovan rad unatoč činjenici da je još uvijek na snazi Odluka Vijeća ministara BiH o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zaštite života i zdravlja zaposlenih od 17.03.2020. godine.

Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je Sindikatu dostavio odgovor sa pojašnjenjem koji možete preuzeti u nastavku.

Opširnije...

Dan borbe za radnička prava treba da nas podsjeti da želimo raditi i od rada živiti. U nadi da ćemo iz ovog teškog ispita za čovječanstvo izaći sa što manjim gubicima, te nastaviti zajedičkim snagama borbu za svoja zagarantovana radnička prava i konačno doći do statusa kada će diskriminacija, po bilo kom osnovu, biti stvar prošlosti.

Sretan 1. maj - međunarodni praznik rada.

Povodom obavijesti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o zaraženim zaposlenicima virusom COVID-19 od 13.04.2020. godine, Sindikat je uputio zahtjev za dezinfekciju svih prostorija u zgradi Parlamentarne skupštine BiH i zgradi Prijateljstva između Grčke i BiH, te je naglašena i potreba postavljanja dezinfekcionih tunela u navedene zgrade.

zahtjev-za-dezinfekciju

Saopštenje za državne službenike i zaposlenike u institucijama Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 30. mart 2020. godine

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine od početka sigurnosne i zdravstvene situacije izazvane virusom covid-19 redovno prati sva dešavanja i upozorava nadležne institucije BiH na uslove rada, zaštitu zdravlja i života državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, a u skladu sa važećim zakonskim propisima. Ove radnje posebno su intenzivirane nakon što je SZO zvanično proglasila svjetsku pandemiju uzrokovanu covid-19 i nakon što je Vijeće ministara BiH 20. marta donijelo „Odluku o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zaštite života i zdravlja zaposlenih“.

Nakon ove Odluke na adresu SDSZ pristiglo je niz pozitivnih, ali nažalost i nekoliko negativnih informacija u vezi sa primjenom Odluke VM BiH i drugih zakonskih i podzakonskih propisa na šta je SDSZ reagovao u okviru svog djelokruga rada i nadležnosti.

U smislu pomenutog želimo se zahvaliti svim institucijama BiH koje su poduzele mjere za zaštitu zdravlja  zaposlenih, a Sindikat sa svojim Sindikalnim organizacijama spreman je sudjelovati sa nadležnim tijelima u programima prevencije i zaštite zdravlja zaposlenih u Institucijama BiH i građana naše zemlje, te u organiziranju izvršenja drugih zadataka u pravcu prevladavanja aktuelne situacije vezane za pandemiju COVID19.

Da bi SDSZ bio u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve državnih službenika i zaposlenika i temeljito analizirati trenutnu situacije, te na istu odgovoriti adekvatnim i jasnim mjerama, molimo sve one državne službenike i zaposlenike koji imaju relevantne informacije o stanju i uslovima rada da iste dostave na e-mail adresu SDSZ, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli

Informacije, sugestije, primjedbe moraju biti tačne, provjerene i dostavljene u pisanoj formi.

S poštovanjem,

Vijeće ministara BiH je na svojoj 5. izvanrednoj sjednici, održanoj  17.03.2020. godine, donijelo Odluku o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zastite života i zdravlja uposlenih zbog opasnosti od pojave epidemije zarazne bolesti prorokovane pojavom Corona virusa.

Sindikat u prvim danima implementiranja Odluke raspolaže informacijama da institucije BiH poduzimaju mjere u cilju sprečavanja epidemije i posljedica Corona virusa. Istovremeno, pozivamo samostalne sindikalne organizacije i članstvo da obavijeste Sindikat u slučaju nepoduzimanje zaštitnih mjera ili drugih radnji institucija kojima mogu biti dovedeni u opasnost životi i zdravlje zaposlenih u institucijama BiH.

IMG-f4a3953581d694eb90f96449342b5459-V

IMG-b87f2bbd82ddcad941a18d43ae1ab6b5-V