Aktuelnosti

Danas je u Zgradi institucija BiH odrzan zajednicki radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata po pitanju izrade Kolektivnog ugovora.

Sindikati su u proteklom periodu radili na izradi Nacrta kolektivnog ugovora koji ce biti predmet pregovora sa Vijećem ministara BiH. Usaglaseni su dostavljeni komentari Sindikata drzavnih sluzbenika i zaposlenika u institucijama BiH, Saveza sindikata policijskih organa BH i Sindikata Uprave za indirektno podrezivanje, te ce biti sačinjen integralni Nacrt kolektivnog ugovora i dostavljen Ministarstvu pravde BiH radi pokretanja dalje procedure kolektivnog pregovaranja sa poslodavcem.

U ime clanstva sindikata i svoje licno ime upucujem zahvalnost svim kolegama koji su uzeli ucesce u ovom procesu. Idemo dalje do konačnog cilja.

Lejla Čopelj, predsjednica SDSZ

Zajednicki-sastanak-sindikata-11092019

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH organiziraju tribinu "Sindikalni skup 5 do 12", koja će se dana 18.11. 2019. godine (ponedjeljak) održati u amfiteatru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sa početkom u 11.55 sati.

Svrha i cilj organizacije navedene Tribine je osvrt na trenutni status i položaj svih kategorija zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Tribina se organizira i na tragu potpisanog Sporazuma o suradnji sindikata u institucijama Bosne i hercegovine (Zajednički sastanak sindikata), te će se prisutnima obratiti predstavnici sva tri reprezentativna sindikata na nivou institucija Bosne i Hercegovine, kao i gosti predstavnici međunarodnih organizacija.

Prisustvo Tribini nije uvjetovano članstvom u Sindikatu, te su dobrodošli svi zaposleni.

Kompletan poziv za tribinu "Sindikalni skup 5 do 12" možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Sindikat Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini i Samostalni sindikat državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH izražavaju razočarenje zbog kontinuiranog privremenog finansiranja institucija BiH, koje se ne ogleda samo u privremenom finansiranju u tekućoj 2019. godini, već se prema uposlenima na nivou institucija BiH postupa na identičan način još od 2013. godine (iako su pojedini budžeti usvajani blagovremeno, pri čemu su zamrznute plaće i naknade za oko 20.000 uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zajednicki-sastanak-sindikata-11092019-2

Temeljem potpisanog Sporazuma o saradnji reprezentativnih sindikata na nivou institucija Bosne i Hercegovine, 11.09.2019.godine u prostorijama Parlamentarne skupštine, održan je sastanak predsjednika i članova upravnih odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikata uprave za indirektno/neizravno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Glavna tema sjednice je bila „Kolektivni ugovor“, odnosno nepostojanje Kolektivnog ugovora za uposlenike državnih institucija, a raspravljalo se i o drugim bitnim pitanjima i problemima uposlenih u institucijama BiH.

Poziv-za-sposrtke-susrete-Kladovo

Poziv za Sportske susrete Jugoistočne Evrope možete pruzeti na sljedećem LINKU.

Prenosimo iz medija nove reakcije Sindikata povodom nedonošenja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, te neomogućavanja privremenog financiranja institucija BiH putem donošenja nove Odluke o privremenom financiranju za period juli-septembar 2019. godine.

IMG-20190722-223348

Godinama se traži uspostavljanje socijalnog dijaloga sa Vijećem ministara, ali nema razumijevanja.

Povodom nedonošenja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, te neomogućavanja privremenog financiranja institucija BiH putem donošenja nove Odluke o privremenom financiranju za period juli-septembar 2019. godine, preuzmite najnoviju reakciju sindikata:

reakcije-juli2019-2

Povodom nedonošenja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, te neomogućavanja privremenog financiranja institucija BiH putem donošenja nove Odluke o privremenom financiranju za period juli-septembar 2019. godine, Sindikat je uputio pismo Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH i Uredu visokog predstavnika BiH koje možete preuzeti u nastavku - PISMO.

pismo-07-2019

Reakcija-sindikata-062019

Reakcije sindikata u institucijama BiH povodom neusvajanja Odluke o privremenom financiranju sindikati u institucijama BiH - REPORTAŽA.

Sporazum-o-suradnji-slika2/>

20. juna 2019.godine u okviru konferencije "Turistički potencijali Bosne i Hercegovine sa aspekta sigurnosti" u organizaciji Sindikata državne agencije za istrage i zaštitu, upriličeno je potpisivanje Sporazuma o saradnji između reprezentativnih sindikata na nivou institucija Bosne i Hercegovine, i to:
1. Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini,
2. Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i
3. Sindikata Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje.

Opširnije...

Vanredna skupština Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine održana je 13. juna 2019. godine u prostorijama Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, sa početkom u 15.00 sati.

Ova skupština je odrzana u skladu sa zakljuckom sa Redovne Skupštine odrzane 25. aprila 2019. godine odnosno zbog potrebe dopune izvjestaja Nadzornog odbora i korekcije Financijskog plana za 2019.godine. U vezi sa navedenim, na skupštini su razmatrani i usvojeni Izvjestaj Nadzornog odbora i Upravnog odbora za 2018.godinu, te Financijski plan za 2019. godinu.

Kompletan i verificiran zapisnik sa skupštine će biti objavljen na web stranici Sindikata.