Aktuelnosti

Redovna Skupština Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine održana je 25. aprila 2019. godine u prostorijama Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, sa početkom u 15,00 sati.

Skupština je razmatrala Izvještaj o radu Upravnog odbora Sindikata za 2018. godinu i Program rada Upravnog odbora Sindikata za 2019. godinu. Navedeni dokumenti će uz usvojene korekcije na skupštini biti objavljeni na stranici Sindikata. Također, izvršena su razrješenja/imenovanja članova Upravnog i Nadzornog odbora Sindikata, te su usvjene Izmjene i dopune Statuta Sindikata koje se, između ostalog, odnose i na proširenje sastava Upravnog odbora Sindikata. Na sjednici Skupštine usvojen je i Prečišćeni tekst Statuta Sindikata.

Zbog potrebe dopune Izvještaja Nadzornog odbora te predloženih korekcija uplate sindikalne članarine koje podrazumijevaju korekcije Finansijskog plana, Vanredna skupština će biti održana u roku od dva mjeseca.

Kompletan i verificiran zapisnik sa skupštine će biti objavljen na web stranici Sindikata.

U ime Upravnog odbora Sindikata i svoje osobno ime, upucujem vam cestitke povodom Medjunarodnog praznika rada 1. maja. Vjerujem da cemo se u vremenu koje dolazi izboriti za status i prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, te 1. maj istinski dozivljavati i proslavljati kao Praznik rada. U toj borbi mozemo pobijediti jedino zajedno!!!

Lejla Čopelj, predsjednica

Prenosimo saopštenje Samostalne sindikalne organizacije Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Sindikalna organizacija Ministarstva vanjskih poslova BiH je u proteklom periodu uputila dopis rukovodstvu ministarstva, Agenciji za državnu službu i Sinikatu, u kojem se navode činjenice koje ukazuju na postojanje određenih elemenata diskriminacije te skreće pažnja na neravnopravan odnos prema zaposlenima u tom ministarstvu.

Dana 08.04.2019.godine, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, održan je sastanak predstavnika Sindikata sa šefom kabineta ministra na kojem se razgovaralo o navodima iz pomeutog dopisa te kroz konstruktivnu diskusiju pokušalo iznaći rješenje za prevazilaženje ove i sličnih situacija, trenutno, i poboljšanje statusa zaposlenih ubuduće uz izbjegavanje svih vidova diskriminacije.
Sindikat ističe spremnost za intenzivnu saradnju u narednom periodu s ciljem ostvarivanja boljih uslova rada za sve zapsolene u Ministarstvu vanjskih polsova BiH ali i svih zaposlenih na nivou institucija Bosne i Hercegovine, te očekujemo pozitivan stav od strane kabineta ministra po ovom pitanju.
Ističemo da izuzetno cijenimo svaki vid saradnje i zahvaljujemo reakciji rukovodstva ministarstva koja se ogleda u održanom sastanku sa veoma pozitivnim ishodom."

Prenosimo reakciju Samostalne sindikalne organizacije Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Ovim putem vam se obraćamo radi do sada neviđene diskriminacije i neravnopravnog odnosa prema svim zaposlenim službenicima u Ministarstvu vanjskih BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH egzistira od 1992. godine i činjenica jeste da je uvijek bio prisutan broj podobnih, ali samo u ove posljednje četiri godine način kadrovskog popunjavanja je nadmašio sve moguće zakonske norme, a u ovom dopisu skrenut ćemo pažnju na samo neke uočene aktivnosti.

Opširnije...

Obavještavamo članstvo o pokrenutoj inicijativi o kolektivnom osiguranju svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Sindikat je inicijativu sa pojašnjenjem dostavio Glavnom tajništvu Vijeća ministara BiH koje je navedeno dostavilo Ministarstvu financija i trezora BiH i Ministarstvu pravde BIH na daljnje postupanje.

U nastavku preuzmite inicijativu o kolektivnom osiguranju:

Opširnije...

Obavještavamo članstvo da je Sindikat tokom marta 2019. godine sačinio novu analizu sa osvrtom na rast makroekonomskih pokazatelja te u formi zahtjeva za povečanje osnovice dostavilo Ministarstva financija i trezora BiH.

Navedeni dokument možete preuzeti u nastavku:

Opširnije...

Obavještavamo članstvo da se tokom januara 2019. godine Sindikatu obratilo Ministarstvo financija i trezora BiH, te dostavilo Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama Bosne i Hercegovine. Navedeni prijedlog izmjena Odluke možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Sindikat se obratio Ministarstvu financija i trezora BiH mišljenjem koje možete preuzeti na sljedećem LINKU.

Navedene izmjene još uvijek nisu uvrštene na dnevni red sjednica Vijeća ministara BiH o čemu ćemo vas blagovremeno obavijestiti.

Obavještavamo članstvo da je Vijeće ministara BiH na svojoj 165. sjednici, održanoj 30.01.2019. godine, donijelo Odluku o izmjeni Odluke o visini novčane naknade uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine za ishranu tijekom rada, kojom se naknada za topli obrok sa dodašanjih 6,00 KM povećava na 8,00 KM.

Kako je navedeno u saopćenju sa sjednice "Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH od 1. 7. 2019. godine, ukoliko do tada bude stupio na snagu budžet institucija BiH, topli obrok bit će vraćen na nivo iz 2012. godine, kada je sa osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na nivou BiH, čiji topli obrok ostaje šest KM".

Prijedlog Odluke koja je od Ministarstva financija BiH bila dostavljen Sindikatu na mišljenje, bez intervencije nastale na samoj sjednici i koja se odnosi izabrane i imenovane dužnosnike, možete preuzeti u nastavku.

Podsjećamo da je Sindikat na problematiku iznosa toplog prevoza ukazao u svojoj analizi i zahtjevima sačinjenim tokom 2018. godine te koje su dostavljeni Vijeću ministara BiH.

Obavještavamo članstvo da je Sindikat zaključio Ugovor o poslovnoj suradnji sa Kupi tehniku doo.

Ugovor možete preuzeti na sljedećem linku: Ugovor.

Katalog možete preuzeti na sljedećem linku: Katalog.

Obavještavamo članstvo da je Vijeće ministara BiH na svojoj 157. sjednici, održanoj 07.11.2018. godine, razmotrilo Informaciju Ministarstva pravde u vezi s inicijativom Sindikata za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora za državne službenike i uposlenike na razini institucija Bosne i Hercegovine, te u vezi s tim zaključilo:

- usvaja se Informacija u vezi s inicijativom za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora za državne službenike i uposlenike na razini institucija Bosne i Hercegovine;

- određuje se da će u ime poslodavaca na državnoj razini u postupku kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnog ugovora, pregovarati pregovarački tim od 9 članova, i to iz svakog ministarstva po jedan član;

- zadužuje se Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zaduži sve upravne organizacije da sukladno članku 90. Zakona o radu dostave pisane punomoći pregovaračkom timu iz zaključka 2. da u njihovo ime vode pregovore za zaključivanje kolektivnog ugovora;

- zadužuju se sva ministarstva da ministru pravde Bosne i Hercegovine dostave ime jednog predstavnika iz svoje institucije, koji će sudjelovati u radu Pregovaračkog tima;