Aktuelnosti

Reprezentativni sindikati u institucijama BiH, Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje i Savez sindikata policijskih organa u BiH, su dana 07.05.2020. godine uputili zajedničko pismo Vijeću ministara BiH sa predloženim fiskalnim mjerama za savladavanje krize izazvane virusom COVID-19.

Prijedlog mjera su sačinili ekonomski analitičari reprezentativnih sindikata koji se bave problematikom fiskalne politike. U nastavku preuzmite cijeli dopis.

Opširnije...

Obavještavamo sve zaposlene u institucijama BiH da je Sindikat dana 28.04.2020. godine uputio dopis Vijeću ministara BiH, a povodom informacija da pojedine institucija BiH pozivaju zaposlene na redovan rad unatoč činjenici da je još uvijek na snazi Odluka Vijeća ministara BiH o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zaštite života i zdravlja zaposlenih od 17.03.2020. godine.

Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je Sindikatu dostavio odgovor sa pojašnjenjem koji možete preuzeti u nastavku.

Opširnije...

Dan borbe za radnička prava treba da nas podsjeti da želimo raditi i od rada živiti. U nadi da ćemo iz ovog teškog ispita za čovječanstvo izaći sa što manjim gubicima, te nastaviti zajedičkim snagama borbu za svoja zagarantovana radnička prava i konačno doći do statusa kada će diskriminacija, po bilo kom osnovu, biti stvar prošlosti.

Sretan 1. maj - međunarodni praznik rada.

Povodom obavijesti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o zaraženim zaposlenicima virusom COVID-19 od 13.04.2020. godine, Sindikat je uputio zahtjev za dezinfekciju svih prostorija u zgradi Parlamentarne skupštine BiH i zgradi Prijateljstva između Grčke i BiH, te je naglašena i potreba postavljanja dezinfekcionih tunela u navedene zgrade.

zahtjev-za-dezinfekciju

Saopštenje za državne službenike i zaposlenike u institucijama Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 30. mart 2020. godine

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine od početka sigurnosne i zdravstvene situacije izazvane virusom covid-19 redovno prati sva dešavanja i upozorava nadležne institucije BiH na uslove rada, zaštitu zdravlja i života državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, a u skladu sa važećim zakonskim propisima. Ove radnje posebno su intenzivirane nakon što je SZO zvanično proglasila svjetsku pandemiju uzrokovanu covid-19 i nakon što je Vijeće ministara BiH 20. marta donijelo „Odluku o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zaštite života i zdravlja zaposlenih“.

Nakon ove Odluke na adresu SDSZ pristiglo je niz pozitivnih, ali nažalost i nekoliko negativnih informacija u vezi sa primjenom Odluke VM BiH i drugih zakonskih i podzakonskih propisa na šta je SDSZ reagovao u okviru svog djelokruga rada i nadležnosti.

U smislu pomenutog želimo se zahvaliti svim institucijama BiH koje su poduzele mjere za zaštitu zdravlja  zaposlenih, a Sindikat sa svojim Sindikalnim organizacijama spreman je sudjelovati sa nadležnim tijelima u programima prevencije i zaštite zdravlja zaposlenih u Institucijama BiH i građana naše zemlje, te u organiziranju izvršenja drugih zadataka u pravcu prevladavanja aktuelne situacije vezane za pandemiju COVID19.

Da bi SDSZ bio u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve državnih službenika i zaposlenika i temeljito analizirati trenutnu situacije, te na istu odgovoriti adekvatnim i jasnim mjerama, molimo sve one državne službenike i zaposlenike koji imaju relevantne informacije o stanju i uslovima rada da iste dostave na e-mail adresu SDSZ, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli

Informacije, sugestije, primjedbe moraju biti tačne, provjerene i dostavljene u pisanoj formi.

S poštovanjem,

Vijeće ministara BiH je na svojoj 5. izvanrednoj sjednici, održanoj  17.03.2020. godine, donijelo Odluku o postupanju institucija BiH u cilju osiguranja zastite života i zdravlja uposlenih zbog opasnosti od pojave epidemije zarazne bolesti prorokovane pojavom Corona virusa.

Sindikat u prvim danima implementiranja Odluke raspolaže informacijama da institucije BiH poduzimaju mjere u cilju sprečavanja epidemije i posljedica Corona virusa. Istovremeno, pozivamo samostalne sindikalne organizacije i članstvo da obavijeste Sindikat u slučaju nepoduzimanje zaštitnih mjera ili drugih radnji institucija kojima mogu biti dovedeni u opasnost životi i zdravlje zaposlenih u institucijama BiH.

IMG-f4a3953581d694eb90f96449342b5459-V

IMG-b87f2bbd82ddcad941a18d43ae1ab6b5-V

Ured Predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je danas (ponedjeljak, 16.03.2020. godine) uputio institucijama BiH instrukciju za postupanje u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje zaposlenih uzrokovanih prisutnošću Corona virusa. Uputstvom se traži od institucija BiH da se u skladu sa članom 32. stav (2) i (3) Zakona o radu u institucijama BiH propišu interne procedure za zaštitu zaposlenih u institucijama BiH.

Opširnije...

Povodom prvih nagovještaja o mogućnosti širenja Korona virusa u Evropi  Sindikat se dana 29.01.2020. godine obratio Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH, u okviru kojeg djeluju upravne organizacije sa  operativnom samostalnošću,aktom vezano za mjere zaštite na radu za rizične grupe zaposlenih u institucijama BiH.

Umajući u obzir ekspanziju virusa i poduzete mjere za sprečavanje smirenja virusa Sindikat se dana 12.03.2020. godine obratio Vijeću ministara BiH i Službi za zajedničke poslove u institucijama BiH aktom koji se odnosi na potrebu primjene neophodnih mjera zaštite na radu zaposlenih u institucijama BiH.

IMG-20200315-094353
picture upload

IMG-20200315-094414

IMG-20200309-231309

U četvrtak 05.03.2020. godine održana je Redovna godišnja Skupština Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine (Sindikata).

Opširnije...

Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH imaju pravo na besplatnu pravnu zaštitu putem advokata.

Tegeltija-Sindikat-04-03-20-001

U srijedu 04.03.2020. godine održan je prvi radni sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. Na sastanku su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac, te ministri u Vijeću ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, sigurnosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša.